БОНА МАШИНИ ЗА ШЛАЙФАНЕМощност и дълготрайност за професионални цели

С новите машини за шлайфане Воna, нареждана на паркет има подходящата машина за всяка цел. Една лентова, една валова, както и две машини за шлайфане на ъглите, един подов хобел и многофункционалната дискова машина гарантират превъзходните резултати. Всички машини се отличават с ергономичния си дизайн, мощните мотори, и опростеното обслужване. Те са стриктно съобразени с конкретните изисквания на потребителите.Машините на Bona се отличават със следното:

 • безпроблемно сменяне на вала.

 • всички настройки са прости и безпроблемни.

 • ефективно шлайфане и обезпрашаване.

 • удобство за транспортиране чрез бързо "разглобяване" на машината.

 • сервизно обслужване.

 • Belt
  Флагманът
  Лентова машина за шлайфане от екстра класа


  Дори само външно Bona Belt с нейното сребристо оцветяване изпъква ярко сред останалите машини на пазара. Нейните характеристики също поставят нови мащаби - напр. мощния мотор и многоканалния ремък. Bona Belt се обслужва лесно и се подготвя в транспортно положение за секунди.
  1. Заключалки. Опростено заключване на капаците на валяка и задвижващия ремък.
  2. Уплътнен вал. Отстраняването на праха предотвратява нежелания дисбаланс, който вложава качеството на работата.
  3. Ново решение за торбата за прах. Торбите за прах Bona могат да се изпразват цялостно и опростено благодарение на зипа, който е монтиран в горната част. С изключение на Bona Buffer всички машини са оборудвани с такива сакове.
  4. Многоканалните ремъци Poly-V. Многоканалните ремъци спестяват в сравнение с традиционния клиновиден ремък до 20% от необходимата мощност на двигателя и по такъв начин повишават кпд на машината. Спъването на ремъка се извършва на ръка и системата предотвратява преплъзването на ремъка.
  5. Количка за транспортиране. Количката се доставя по заявка. Тя улеснява предвижването на машината по неравни участъци. По време на шлайфането тя остава здраво закрепена за машината.
  6. Широка дръжка за носене. Благодарение на широката дръжка Bona Belt може да се носи удобно с двете ръце.
  7. Челна клапа. Ръкохватката за отваряне на клапата е поставена така, че да няма допир на ръката с вала.

  Технически данни Bona Belt:
  Широчина на вала: 250 мм (по заявка 200 мм)
  Обороти на вала: 1700 об/мин
  Запрашаемост: < 2 мг/ м3 въздух
  Размери на лентата за шалйфане: 250 х 750 мм (съотв. 200 х 750 мм)
  Мощност на двигетеля:
  2.2 KW при монофазен
  3.0 kW при 3-фазен двигател
  Тегло на машината: 74 кг.
  Flexidrum
  Леката категория
  Опростена за обслужване и лесна за транспортиране


  Валовата машина Bona Flexidrum е подходяща за почти всички видове шлайфане. Благодарение на своята подвижност и нейното малко тегло тя се предпочита при малки обекти и там където има много ъгли и тесни участъци. Шкурката, която е във формата на гилза се сменя лесно и се задържа здраво върху вала, благодарение на разширяващите се гумени сегменти.

  1. Раздуващ се вал: По време на работа гумените сегменти на Воnа Flexidrum се изхвърлят от центробежните сили и опъват гилзата с шкурката, като осигуряват надеждното и въртене. Тази конструкция много улеснява подмяната.
  2. Широка дръжка за носене. Благодарение на широката дръжка Воnа Flexidrum може да се носи лесно с двете ръце.
  3. Ново решение за торбата за прах. Торбите за прах Воnа могат да се изпразват цялостно и опростено благодарение на зипа, който е монтиран в горната част. С изключение на Воnа Buffer всички машини са оборудвани с такива сакове.
  4. Челна клапа. Ръкохватката за отваряне на клапата е поставена така, че да няма допир на ръката с вала.

  Технически данни Воnа Flexidrum:
  Широчина на вала: 250 мм
  Обороти на вала: 2200 об/мин (по заявка 200 мм)
  Запрашаемост: < 2 мг/ м3 въздух
  Размери на лентата за шалйфане: 250 х 551 мм (съотв. 200 х 551м)
  Мощност на двигетеля:
  1.8 kW при монофазен
  Тегло на машината: 63 кг.
  EDGE
  Мощният пакет
  Мощно шлайфане на ъглите


  Bona Edge е една от най - мощните машини за шлайфане на ъглите на пазара, с която се шлайфат ъглите и участъците край стените с въртеливо движение на шкурката. Независимо от мощния мотор и превъзходното засмукване на праха, нивото на шума е изключително ниско, благодарение на новата система за задвижване.
  1. Засмукване на праха: Вентилатора, който е монтиран в корпуса на Bona Edge със своите 24 000 оборота в минута осигурява едно изключително добро засмукване на праха
  2. Шумоизолиране. Материала с гьбеста структура в корпуса на Edge, благоприятствува за ефективното намаляване на шума от вентилатора и мотора.
  3. Лесни за настройване колела. За регулирането на колелата не се нуждаете от инструменти
  4. Ново решение за торбата за прах. Торбите за прах Bona могат да се изпразват цялостно и опростено благодарение на зипа, който е монтиран в горната част. С изключение на Bona Buffer всички машини са оборудвани с такива сакове.

  Технически данни Воnа Edge:
  Диаметър на шайбите за шлайфане: 178 мм
  Дължина на рамото: 220 / 330 мм
  Мощност на двигетеля: 2.0 KW
  Запрашаемост: < 1 мг/ м3 въздух
  Тегло на машината: 15 кг.
  Обороти на диска: 3000 об/ мин.
  Mini Edge
  Повратливата
  За бордюри, стълби и малки участъци


  Bona Mini Edge е най-удобната "лека" версия на Bona Edge за бързо и лесно шлайфане на ъгли, стълби и бордюри. Машината има ергономични ръкохватки и може да се настройва индивидуално за всяко работно положение. Mini Edge има приспособление срещу обръщане върху стъпалата и е оборудвана с вградена халогенна лампа.
  1. Ергономични ръкохватки. Регулируемите ръкохватки могат да се нагласяват за всяка работна позиция. Ергономичната им форма облекчава усилието в ръцете и раменете
  2. Приспособление против обръщане за стъпала. При другите машини има опасност от преобръщаме, когато се достигне края на стъпалото. Mini Edge е оборудвана с приспособление, което предотвратява това.
  3. Осветление на работния участък. Халогенната лампа е поставена зад удароустойчивото стъкло, което е добре уплътнено и предотвратява попадането на прах. Лампата се сменя лесно.
  5. Ново решение за торбата за прах. Торбите за прах Bona могат да се изпразват цялостно и опростено благодарение на зипа, който е монтиран в горната част... С изключение на Bona Buffer всички машини са оборудвани с такива сакове.

  Технически данни Воnа Mini Edge:
  Мощност на двигетеля: 1,3 kW
  Обороти на диска: 4000 об/ мин
  Тегло на машината: 9 кг.
  Височина: 345 мм
  Дължина на рамото: 145 мм
  Дълго рамо (по заявка): 245 мм
  Запрашаемост: < 1 мг/ м3 въздух
  Cutter
  Обича подове, от които другите машини се страхуват.

  Bona Cutter е идеалната машина за изравняване на неравни дървени подове от масивни дъски . С мощния мотор и оригиналния работен инструмент (хобел) машината отстранява безпроблемно стари бои и лакове. С Bona Cutter работата и при най-тежките подове е детска игра.
  1. Висока мошност. Мощния мотор задвижва оборудвания с твърдосплавни пластини работен вал.
  2. Лесно настройване на дълбочината на обработка от 0-5 мм.
  3. Облекчено сваляне на двигателя. За облекчено транспортиране двигателя на Bona Cutter се демонтира след приключване на работа.
  4. Ново решение за торбата за прах. Торбите за прах Bona могат да се изпразват цялостно и опростено благодарение на зипа, който е монтиран в горната част. С изключение на Bona Buffer всички машини са оборудвани с такива сакове.

  Технически данни Воnа Cutter:
  Широчина на вала: 250 мм
  Размери на работния инструмент: 250 х 30 х 3 мм/ х 2 ножа (15x15x2.5 мм / 40 ножа)
  Диаметър на вала: 100 мм
  Тегло на машината: 75 кг (67 кг.)
  Обороти на вала: 2200 об/мин
  Обороти на двигателя: 3500 об/мин
  Запрашаемост: < 2 мг/ м3 въздух
  Мощност на двигетеля: 2,2 kW при монофазен 3,0 kW при трифазен

  * Данните в скоби се отнасят за Bona Cutter High Speed
  Buffer
  Многостранната

  Шлайфа, полира, почиства, омаслява

  Bona Buffer е хамелеона сред машините за шлайфане: тя шлайфа, почиства, омаслява или полира благодарение на сменяемата дискова система. Тя се предлага в два варианта - Bona Buffer с една работна скорост за прости дейности по шлайфане и Bona Buffer Duo с две работни скорости за средна и лека работа по шлайфане и високоскоростно полиране.
  1. Ефективно засмукване на праха. Новоразработената аспирационна система с пръстен не дава никакъв шанс на праха.
  2. Ръкохватка. Удобна, регулируема ръкохватка осигурява лесното транспортиране и боравене с машината.
  3. Странично разположен мотор. Двигателя е изместен вляво за да компенсира въртящия момент. С тази цел и лявото колело е леко изместено.
  4. Доставяна по заявка система за шлайфане с 4 шайби. Четири едновременно работещи самозалепващи шайби тип Festo® с 150 mm. Използуват се шайби с 8 отвора , цели шайби , падове или мрежи. Високоскоростната плоча е с монтиран гумен буфер в средата на диска, който предотвратява вибрациита при висока скорост.

  Технически данни Воnа Buffer:
  Двигател: 220/240 V: 50 Hz
  Работна височина: 117 мм
  Мощност: 1.6 kW/ 4-7.5 А
  Тегло на машината: 33 кг (35.5 кг)
  Обороти на диска: 120 об/мин (190-380 об/мин)
  Клас на сигурност: 1
  Диаметър на диска: 407 мм
  Ремъчно задвижване

  * Данните в скоби се отнасят за Bona Buffer Duo
  Опростено обслужване

  Всички машини за шлайфане Воnа имат една обща черта: те са надеждни и издържат без проблеми продължително натоварване. Времето за почистване на саковете, спъването на ремъка или смяната на шкурката е сведено да минимум. По-долу вие ще намерите някои примери за времеспестяващите нововъведения на Воnа.  1. Уплътнен работен вал. Праха във вала може да доведе до дисбаланс, който да влоши качеството на работа и да създаде необходимост от продължително отстраняване на проблема С уплътняването на работния вал това се предотвратява.
  2. Новоразработени торби за прах. Изпразването на торбите за прах доскоро беше продължителна и мръсна работа. Ето защо с въвеждането на новия начина на отваряне ние намерихме решение на въпроса. Просто отваряш зипа и изпразваш. Няма необходимост от изтупване и запрашаване. С изключение на Вопа Buffer всички машини са оборудвани с такива сакове.  3. Poly-V многоканални задвижващи ремъци. Многоканалните ремъци спестяват до 20 % от необходимата мощност за задвижване, те са изключително дълготрайни и се нуждаят от по-малко обслужване При необходимост те се натягат на ръка с един опростен механизъм.
  4. Раздуващи се валове. Гумените сегменти на Воnа Flexidrum облекчават смяната на шкурката и осигуряват сигурното и закрепване. Гилзата просто се поставя на вала При работа той се разширява от центробежните сили и задържа шкурката в избраното положение.

  Вносител за България: ТПК "ЕЛА" Севлиево. Тел. 0675 34159. E-mail: ela@nat bg