Паркет - начини на полагане

Паркет - неостаряваща класика

Защо паркет? Защото това е естественото, дълготрайното, екологично, износоустойчиво, провереното от вековете подово покритие, подходящо за всяко помещение.
В България най-разпространен е дъбовия и буковия паркет. Приложение намират и паркети от ясен, орех, череша, габър, клен, акация.


Вид дърво

Относителна
твърдост

Бук

97

Дъб

100

Ясен

105


Ако при избора на паркет твърдостта може да се изрази в цифри, то при избора на паркет по външен вид (цвят и разцветки, структура на дървесината) трябва да решите съобразно Вашия вкус, отчитайки каква атмосфера искате да създадете в дома си. Ако дъбовия паркет добавя солидност на помещението, то ясеновия създава атмосфера на лекота, безгрижие и уют.

Как се полага паркета?
Най-простия начин е тип "дюшеме" - елементите се полагат надлъжно един до друг. Опасността при такъв тип полагане е за големи помещения, тъй като от разширението вследствие промяната на влажността може да се получи надигане на паркета. (Разширението е главно по ширината на елементите).
По-стабилен вариант е полагането в няколко направления ("рибена кост", "квадрати", "плетеница"). Тези начини на полагане изискват по-голяма квалификация на нареждачите и отлична геометрия на паркета.
Паркета, който предлагаме е на ТПК "Ела" - Севлиево и може да се полага по всеки начин.